Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Тема: Про олімпійськог мішку

Це були перші ігри, які проводилися в соціалістичній країні.

19 липня 1980 відбулася церемонія відкриття ХХІІ літніх Олімпійських ігор, які на наступні два тижні прописалися у столиці Радянського Союзу - Москві. Рішення про  столицю Олімпіади-80 було прийнято 23 жовтня у Відні на 75-й сесії Міжнародного олімпійського комітету. Вибір відбувався між Москвою і американським Лос-Анджелесом. У результаті із співвідношенням голосів 39 проти 20 перемогу здобула Москва. Був момент, коли Генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв готовий був відмовитися від проведення Олімпіади, боячись величезних витрат і скандалів, здатних очорнити Радянський Союз, але на щастя, швидко одумався і дав добро на проведення Ігор.

Символ Олімпіади був обраний у два етапи. На першому каналі телеглядачам програми 'У світі тварин' запропонували надсилати фотографії з твариною, яка найбільш заслуговує бути 'господарем Олімпіади'. З майже 100 тисяч листів 80% глядачів голосували за ведмедя. На другому етапі було проголошено конкурс на кращий ескіз ведмедика, в якому переміг московський художник Віктор Чижиков. За його розповідями, образ символу Олімпіади приснився йому уві сні, а головною його перевагою  є душевність - погляд Ведмедика звернений на глядача і ніби говорить: 'Давай дружити'. Виготовили Олімпійського велетня на хутряній фабриці (нині - ТОВ 'Фабрика штучного хутра') в українському місті Жовті Води.

Олімпійські ігри в Москві бойкотували 65 країн світу на чолі зі США, у зв'язку з введенням радянських військ до Афганістану. Президент США Картер навіть звертався до МОК із проханням перенести Ігри, але отримав відмову. У СРСР на Олімпіаду приїхали представники 80 країн, але з них 15 (Великобританія, Франція, Італія та ін.) через заборону своєї влади виступали не під національними прапорами, а під олімпійським. На честь переможців грав олімпійський гімн.


За час проведення Олімпіади Москва стала таким собі оазисом життя. Три мільярди рублів, витрачених на Ігри, рядові москвичі найбільше відчули в магазинах. В очікуванні іноземних гостей, столиця закупила небачений досі асортимент взуття, одягу, десятки сортів сиру і ковбаси, сік в пакетиках з соломинкою, кока-колу і пиво у банках. Для запобігання терактам був створений спеціальний 11-й відділ КДБ СРСР, а напередодні Олімпіади за 101-й кілометр вислали осіб з кримінальним минулим і антигромадські елементи. Єдиною незапланованою подією в ці дні стала смерть Володимира Висоцького. Під час похорону трибуни спортивних споруд були порожні, а траурна процесія розтягнулася на 10 кілометрів. Прощання з Висоцьким відзначено в Книзі рекордів Гіннеса як наймасштабніше в світі.


За час проведення Олімпійських ігор було продемонстровано велику кількість високих результатів: 74 олімпійських і 36 світових рекордів поставили учасники змагань, досягнення Олександра Мелентьєва у стрільбі з пістолета на 50 м (581 очко), не побито й досі, а Володимир Сальников першим на планеті проплив за 15 секунд дистанцію 1500 м. Радянська збірна на Олімпіаді завоювала 195 нагород, з яких 80 золотих, і посіла перше місце в неофіційному медальному заліку. Найбільший внесок у це досягнення з союзних республік зробили спортсмени з України - 38 золотих, 18 срібних і 17 бронзових медалей.

Урочисте закриття Ігор XXII Олімпіади відбулося 3 серпня на Олімпійському стадіоні 'Лужники'. Білий Олімпійський прапор було спущено повільно під звуки Олімпійського гімну. На екрані художнього тла, виконаного з кольорових щитів, виник образ Ведмедика - символу Олімпіади-80. З'явився надпис 'Щасливої дороги!', і з ока ведмедя покотилася сльоза. А потім на середину стадіону виплив величезний «Міша». Він помахав на прощання лапою і став повільно підніматися над стадіоном до тих пір, поки не зник в небі. Одночасно з підйомом ведмедя в небо, звучала пісня 'До побачення, Москва!'. Під час виконання пісні багато глядачів плакали.

посилання: http://sport.tochka....>http://sport.tochka....

11 січня 2011


1


  Закрити  
  Закрити